23 oktober 2014

Panda

Zie jij ze ook? Overal panda's! Zo leuk! Vroeger, als kind, had ik een pandaverzameling, voortgekomen uit mijn lidmaatschap van het WNF. Het was een kleine verzameling, maar voor panda's voel ik nog steeds liefde.


pandahoofd met magneet via Planetfur.nl
Mini Rodini muts Panda via Purestarters

Ekobo bamboe serviesset met slab van biokatoen met Panda via BabongoMingface longsleeve panda voor kids


Panda bijtring van Hevea via lievernatuurlijk.nl13 oktober 2014

review Ekobo bamboe servies


Zoals je inmiddels wellicht weet zijn we enorm fan van het bamboe servies van Ekobo dat we in onze shop verkopen. Maar wat vinden anderen ervan?
Blogger Iris van ikbenirisniet.nl schreef een review over het servies dat we haar toestuurden en ze zei er onder andere het volgende over:


'Wat een kleurrijk servies! Ik kon niet wachten om het te gebruiken. Ik was alleen wel bang dat het materiaal te poreus zou zijn en dat er daardoor snel krassen in zouden komen, het niet tegen hitte zou kunnen of dat er kleuren in zouden trekken. Maar niets van dat alles, het materiaal is juist heel hard en glad waardoor het net plastic lijkt. Als ik iets erop sneed met een scherp mes, zag ik geen krassen verschijnen. Als ik kokend water in het bakje goot, gebeurde er ook niets bijzonders. En ook na het eten van rode bietjes bleven de kleuren van de borden net zo mooi en egaal als daar voor.'  


Fijn om te horen dat Iris blij is met haar servies en dat de twijfels die ze had over het gebruik ervan zijn weggenomen. Misschien heeft deze review bij jou ook bedenkingen weggenomen. Heb je echter nog vragen over dit servies of over andere producten in de shop? Laat het ons dan gerust weten, we beantwoorden je vragen graag. 10 oktober 2014

Goldfabrik
In 2012 startte Nadine Kieft met Goldfabrik. Bij Goldfabrik vind je fairtrade designer jewelry van internationale sieradenontwerpers. Alle ontwerpers waar Nadine mee samenwerkt zijn licentiehouders van Stichting Max Havelaar, die het Fairtrade en Fairmined keurmerk uitgeeft in Nederland.
Dit houdt kort gezegd in dat alle sieraden gemaakt zijn van goud en zilver dat op een milieuvriendelijker en mensvriendelijker manier is gewonnen.
Omdat de mijnbouwers aanpassingen hebben moeten doen voor de verantwoorde goudwinning krijgen zij een hogere prijs voor hun waar.
Klinkt eerlijk, nietwaar?

Ik kwam Nadine en Goldfabrik op het spoor door een treasure hunt vorig jaar van Talking Dress. Ik won dit prachtige brochehertje van eerlijk zilver gemaakt door Nadine, dat ik heel vaak draag (sorry voor de niet-zo-geweldige foto).
Het is zo leuk om te weten dat het met veel liefde en vakmanschap is gemaakt. En het geeft me bovendien een heel goed gevoel dat het zilver fair trade en eco is. Dat maakt de broche nog mooier wat mij betreft.

Smaken verschillen en ik durf te stellen dat de webshop van Goldfabrik veel mensen en smaken weet te bedienen. De feestdagen doemen op en overweeg je de aanschaf van een mooi sieraad, als cadeau voor iemand anders of voor jezelf, neem dan zeker een kijkje in de webshop van Goldfabrik


Romantic ribbons
8 oktober 2014

De Goede Gids

De Goede Gids verzamelt bedrijven die 'goede producten' verkopen. Goed voor de mensen die ze maken, de dieren, de aarde én voor jezelf natuurlijk. Een lekker biologisch restaurant, fijne natuurlijke cosmetica, kleurrijke 'groene' verf, mooie fair gemaakte kleding, eco woonaccessoires... Allemaal goed voor mens, dier en onze aarde. Ga je voor goed, dan vind je in de Goede Gids het adres waar je moet zijn. 
   

Je kunt ook Goede klant worden, voor € 10 per jaar. En daarvoor krijg je aanbiedingen, korting en cadeaus terug, van de bij De Goede Gids aangesloten bedrijven.

De Goede Gids garandeert een onafhankelijke, kritische beoordeling van de aangesloten bedrijven. Bedrijven kunnen niet betalen voor vermelding op De Goede Gids en ook niet om reclame te maken. Dit zorgt ervoor dat alles dat op de site staat beschreven ook daadwerkelijk goed is.

Ken je iemand die je Goede klant wilt maken? Dat kun je hier doen. Heel gemakkelijk via mail. Superleuk cadeautje! 

6 oktober 2014

Donna Wilson heeft truien!Ja, echt waar! Dit is echt heel goed nieuws! Donna Wilson brengt binnenkort wollen truien op de markt. Alle truien worden lokaal gemaakt, in Schotland van 100% lamswol.
Ik ben groot fan van Donna's werk en het idee dat ik deze winter een van haar truien kan dragen maakt me heel blij. Ze staan al online. Dit zijn mijn favori
eten. Welke zou jij graag aan je garderobe toevoegen?Donna Wilson Woodland House


Zig-Zag-Jumper---Pink-Green
2 oktober 2014

Over duurzame kaarsenWe hebben kaarsen in ons assortiment gemaakt van duurzame soja- en palmolie. Maar bestaat dat eigenlijk wel? Hoe zit dat nu precies? En wat is het voordeel van een soja/palmoliekaars ten opzichte van een paraffine kaars?We hebben er allemaal weleens iets over gelezen: grootschalige ontbossing in Zuid-Amerika en Zuid-Oost Azië. Dit brengt grote problemen met zich mee, het leefgebied van de meest prachtige dieren, zoals orang oetans, olifanten, neushoorns en tijgers verdwijnt omdat palmolieplantages oprukken. Hetzelfde geldt voor grootschalige sojaplantages die zorgen voor aantasting van belangrijke natuurgebieden en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dat zorgt voor het uitsterven van plant- en diersoorten, aantasting van de waterhuishouding en een toename van de uitstoot van broeikasgassen. Niet mis dus. Soja wordt vooral als veevoer gebruikt, het is relatief goedkoop en zorgt ervoor dat aan de enorme stijgende vraag naar (goedkoop) vlees kan worden voldaan. Palmolie wordt veel gebruikt in producten als margarines, zeep, chocolade, ijs, koekjes en cosmetica. 

Gelukkig is er goed nieuws. WNF heeft in 2006 geholpen met het oprichten van een Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja. Zij kwamen spelregels overeen om de teelt van soja te verbeteren. Sinds 2003 is WNF actief betrokken bij het opstellen van regels voor de productie van duurzame palmolie in het rondetafeloverleg (RSPO). Resultaat zijn criteria die ervan uitgaan dat palmolieteelt alleen daar plaatsvindt waar dit niet ten koste gaat van mensen en waardevolle natuur. Sinds 2008 zijn in Europa steeds meer producten te vinden met volgens RSPO gecertificeerde palmolie. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat de economische baten van gecertificeerde palmolie de kosten van de certificering ver overstegen. Het loont dus om het duurzaam te doen. Begin 2012 lag de productie van deze duurzame palmolie op 12% van de wereldproductie. De kaarsen die wij in ons assortiment hebben worden op duurzame wijze geproduceerd, volgens de regels van RSPO.  

Onze kaarsen worden gemaakt door een Engels bedrijf dat al 20 jaar zaken doet met kleine plantages die tevens aangesloten zijn bij de RSPO. De gehele productieketen is traceerbaar en wordt zo duurzaam en eerlijk mogelijk ingericht. Dat betekent dat er wordt gewerkt onder eerlijke omstandigheden, dat gewassen niet genetisch gemodificeerd zijn*, dat de gewassen niet worden geplant op ontboste terreinen en dat de producten niet worden getest op dieren.

Er zijn een aantal grote voordelen aan soja/palmoliekaarsen ten opzichte van paraffinekaarsen:

-paraffinekaarsen hebben als grondstof aardolie dat schaars is. Bovendien kennen we allemaal verhalen over de winning van olie en de problemen die dit met zich meebrengt.
-Soja/palmolie is een hernieuwbare grondstof.
-Een soja/palmoliekaars is biologisch afbreekbaar en deze brandt schoon, zonder roet en toxische stoffen. 

-De brandduur van een soja/palmoliekaars is langer, vaak wel 50% langer.
-Een soja/palmoliekaars is volledig plantaardig en geschikt voor veganisten.Dan is er ook een groot nadeel: het vervoer naar Europa. Helaas groeit er niet of nauwelijks soja of oliepalm in Europa en dat betekent vervuilend vervoer. Het vervoeren gebeurt zoveel mogelijk per boot. Maar het blijven veel kilometers. Toch ben ik van mening dat de voordelen van plantaardige kaarsen zwaarder wegen dan de nadelen en dat maakt dat we ervoor hebben gekozen deze kaarsen in ons assortiment op te nemen.
Er zijn ontwikkelingen gaande om kaarsen te maken van raapzaad, dat in Europa wordt verbouwd. Deze stompkaars is daar bijvoorbeeld van gemaakt. Raapzaad heeft in een kaars dezelfde eigenschappen als soja en palmolie. Zodra het mogelijk is om alle kaarsen in ons assortiment te vervangen door deze dichterbijvariant, dan zullen we dat realiseren. Het aanbod is op dit moment nog te beperkt, maar we verwachten het de komende tijd zal groeien. We houden je op de hoogte.

Om de vraag die ik aan het begin van dit artikel stelde; duurzame palmolie/sojakaarsen, kan dat eigenlijk wel, te beantwoorden: Ja, wij denken van wel, maar er is nog werk aan de winkel.


*genetische modificatie kan zorgen voor gewassen die resistent zijn voor  onkruidbestrijdingsmiddelen waardoor een boer meer bestrijdingsmiddelen kan gebruiken, waardoor meer milieuschade kan optreden.Bronnen: RSPO, WNF, milieuloket