25 april 2012

Designer in de schijnwerpers: ¿Adónde?

Designer in de schijnwerpers. Omdat we het leuk vinden om af en toe iemand in het zonnetje te zetten. En omdat we trots zijn op de ontwerpers en bedrijven waarmee we samenwerken. Omdat ze zulke mooie dingen maken en ontwerpen en omdat ze ecogewijs zo lekker bezig zijn. Vandaag ¿Adónde?
mosaicadonde.jpg
Who are you and what is it that you do?
We're two guys, laurent&javier. 
We design and edit our own products. This means that we talk a lot about an idea, we scribble and doodle and scrawl over a piece of paper. We cut and glue and play with another piece of paper. We look at it and love it and hate it and start all over again. It's like doing variations on a theme, but most variations will end up in a recycling bin, an OCTA ideally, n'est-ce pas?

What made you decide to do this? We started redesigning nicaraguan folkware -- javier is from nicaragua. One thing led to another. Some beautiful prototypes came out of our work with artisans over there and once manufactured in France, these products opened the doors to design shops and the like. 
OCTA — corbeille à papier ¿adónde? jaune
What is your ultimate dream for your business?
We want it to be fun.

Adonde stationery boxes set van 7 lichtblauw 
Anything else you'd like to share with us? Our cylinders, cones, discs, polyhedra...


Anki, je kent haar wellicht van het prachtige blog Zilverblauw, heeft prachtige foto's gemaakt van OCTA. Worden jullie hier ook zo blij van? Het volledige blogbericht lees je hier


19 april 2012

FSC papier, wat is dat eigenlijk?

FSC gecertificeerd papier, tja, het klinkt goed, maar wat betekent het eigenlijk? 

FSC staat voor Forest Stewardship Council, een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. Met verantwoord wordt bedoeld dat op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de sociale, ecologische en economische aspecten die bij bosbeheer horen. FSC heeft 10 principes opgesteld voor verantwoord bosbeheer. Je leest er hier meer over. Deze principes hebben o.a. betrekking op geldende wet- en regelgeving, eigendoms- en gebruiksrecht van land en bos, rechten van lokale bevolking, bescherming en instandhouding van biodiversiteit en unieke ecosystemen. Er wordt dus rekening gehouden met mensen en dieren die afhankelijk zijn van het bos.
Om er zeker van te kunnen zijn dat papier gecertificeerd is moeten alle bedrijven in de keten gecertificeerd zijn. Denk daarbij aan de producent van papier(producten), maar ook aan de drukker. Het certificeren gebeurt door onafhankelijke certificerende organisaties.
Er zijn verschillende FSC-labels van toepassing op hout en papier: 
 

Voor een product waarvan al het hout afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen wordt het 100%label toegepast. 
Voor een product dat bestaat uit een combinatie van materiaal uit FSC-gecertificeerde bossen, FSC controlled Wood en/of gerecycled materiaal bestaat het Mix-label. 
Voor een product waarvan minimaal 85% van het hout bestaat uit post-consumer* gerecycled materiaal (en de rest uit pre-consumer** gerecycled materiaal) wordt het FSC Recycled label toegepast.

Afhankelijk van het type product zul je dit label echter niet altijd terugvinden op het product. Op sommige producten is het niet mogelijk het label te plaatsen of er wordt uit esthetisch oogpunt voor gekozen het label weg te laten. De drukker of producent kan echter altijd aantonen dat hij FSC gecertificeerd is.
*post-consumer materiaal is materiaal of een product dat niet langer wordt gebruikt, maar is gevonden in het vuilnis. Het wordt gerecycled.
**pre-consumer materiaal is afkomstig van industrieel afval en is dus nog niet gebruikt.


Overigens is FSC niet het enige keurmerk/label dat duurzaam bosbeheer garandeert.

Logo PEFC    Het PEFC keurmerk garandeert hout afkomstig uit duurzaam beheerd bos. PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes. Om dit keurmerk te krijgen moet de bescherming van milieu, biodiversiteit en sociale maatregelen voor de lange termijn zeker worden gesteld.


Europees-ecolabel-2011 Het Europees Ecolabel staat voor een lage milieubelasting gedurende de hele levenscyclus van het product - van productie tot weggooien. De uitstoot van CO2 is voor papier met het Ecolabel lager, en de waterverontreiniging is zo laag mogelijk. Het papier kan gemaakt  zijn van gerecyclede vezels of houtvezels van duurzaam bosbeheer, en het is geproduceerd in energiezuinigere fabrieken. 


Logo Der Blaue Engel Dit Duitse keurmerk kan staan op papier en producten van papier. Het papier moet voor een bepaald percentage uit (post-consumer) oud papier bestaan. Chloor, gehalogeneerde bleekmiddelen of optische witmakers zijn bij productie niet toegestaan.


Logo Nordic Swan / De Zwaan  Papier met De Zwaan moet chloorvrij gebleekt zijn; de uitstoot van milieubelastende stoffen bij de productie moet laag zijn. Het papier is niet per se gemaakt van kringlooppapier.


Bronnen: FSC en Milieucentraal

5 april 2012

Duurzame ondernemer in de schijnwerpers: De Groene Meisjes

Duurzame ondernemer in de schijnwerpers. Omdat we het leuk vinden om af en toe iemand in het zonnetje te zetten. Omdat we vinden dat de duurzame ondernemer meer aandacht verdient. Omdat ze zo hard werken en omdat ze zo goed bezig zijn. Vandaag De Groene Meisjes.

Wie zijn jullie en wat doen jullie?
Wij zijn Jamie (21) en Merel (25) uit Amsterdam (Oost, om precies te zijn) en wij bloggen over onze liefde voor vegan eten en kringloopwinkels. Dit doen wij naast onze dagelijkse bezigheden; Jamie studeert en heeft een bijbaan en Merel werkt fulltime.  

Hoe zijn jullie ertoe gekomen om dit te doen?
Toen wij begonnen met veganistisch eten gingen we veel rondlezen op internet. Tijdens onze zoektocht naar leuke recepten en ervaringen kwamen we veel websites tegen die niet zo bij ons passen. Laten we zeggen dat het soms een hoog 'geitenwollensokken-gehalte' had en dat is totaal niet ons ding. Aangezien wij ook al tijden riepen dat wij een kringloopblog wilden beginnen dachten we: laten we deze onderwerpen combineren en zelf iets beginnen! En zo geschiedde.

Waarom 'doe je het eco/vegan'?
Omdat wij heel veel van dieren houden en ze niet willen opeten of lastig vallen. Klinkt misschien een tikkeltje 'corny', maar zo is het wel.
Verder zijn wij ervan overtuigd dat je superlekker en gezond vegan kan eten en dat je helemaal niets hoeft te missen. Eco is hip momenteel, maar vooral heel erg nodig, willen we met z'n allen nog lang genieten van deze planeet.

Hoe / door wie / wat raken jullie geïnspireerd?
Inspiratie vinden wij in heel veel verschillende dingen. Dat kan zijn in oude foto's in lijstjes die we in de kringloopwinkel tegenkomen (wat voor verhaal zou hier achter zitten?) tot koken met wat je nog in huis hebt, omdat je geen zin hebt om naar de supermarkt te gaan en dan iets heerlijks ontdekken.
Maar ook stedentripjes, het ontmoeten van interessante mensen (via de blog) en verhalen van mensen die de vegan- of kringlooplifestyle al jaren naleven.

Wat is jullie toekomstdroom voor De Groene Meisjes? We hebben heel veel toekomstdromen; een Groene Meisjes Gids, een eigen rubriek in een tijdschrift, een kookprogramma op tv, interieur- en kledingadvies geven in kringloopwinkels, een eigen dierenopvang in een grote tuin, een eigen winkel of lunchroom, verhuizen naar Berlijn en daar groot worden als de Duitse Groene Madchen... zoveel! 


Niet onbelangrijk om te vermelden: De Groene Meisjes hebben een webwinkeltje waar ze hun tweedehands en vintage kledingvondsten verkopen.