Wat is plantaardige inkt?

Shine lantarentjes van Jurianne Matter, Cadeaupapier van Esme Winter, cadeaupapier Minimega, notitieboekjes Tamasyn Gambell

In onze shop vind je meerdere producten van papier die zijn geprint met plantaardige of bio inkt. Maar wat is het verschil met andere inkten? En is het beter dan inkt die niet plantaardig is? 


Inkt is samengesteld uit grondstoffen: pigmenten, harsen, verdunners en hulpstoffen. Drukinkten bevatten al lang geen zware metalen zoals lood, cadmium, selenium, kwikzilver en chroom meer. Hedendaagse inkt is synthetisch en wordt gemaakt met aardolie als grondstof.



In plantaardige of bio inkten wordt in plaats van aardolie plantaardige olie gebruikt als basis. Uit uitgebreid onderzoek naar de impact op het milieu van de gebruikte grondstoffen blijkt dat de aanplant, irrigatie, oogst, transport en modificatieprocessen van plantaardige olie uiteindelijk een bijna gelijke impact op het milieu hebben als het gebruik van aardolie. 


Maar waarom gebruikt men dan toch plantaardige olie? 

Plantaardige olie, gemaakt van soja, lijnzaad of koolzaad, is gemaakt uit onbeperkt herplantbare gewassen. Aardolie is een eindige bron. Daar zit ook de milieuwinst.
In Europa wordt jaarlijks zo'n 1 miljoen ton inkt gebruikt voor de verpakking rond je favoriete chocoladereep, verjaardagskaartjes, het behang aan je muur, de dagelijkse krant, tijdschriften en brochures en schoolboeken. 
Dat is nogal wat. Het vervangen van de aardolie in inkten door plantaardige olie levert dus wel degelijk (duurzaamheids)winst op. 


Bronnen: eupedia.org, ecodrukkers en kennisbank groeneofferte.nl



Reacties